Válaszokat követelnek az F1-es versenyzők

Válaszokat követelnek a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) a Forma-1-es versenyzők, állítólag ugyanis ígéretet kaptak arra, hogy a megemelt nevezési díjak ellenében nem kapnak pénzbírságot azért, ha a versenyhétvégék során elkövetnek valamilyen kisebb szabálytalanságot – Melbourne-ben azonban néhány pilótának mégis ki kellett nyitnia pénztárcáját. 


A 2013-as bajnoki évadot megelőzően a versenyzők azzal voltak kénytelenek szembesülni, hogy a sportot irányító testület jelentősen megemelte a nevezési díjakat – az FIA azt szeretné, ha jelentősebb mértékben részesedne a Forma-1 bevételeiből.

Az AUTOSPORT című angol szaklap értesülései szerint a szervezet megígérte a versenyzőknek, amiért ilyen sokat kell fizetniük azért, hogy egyáltalán rajthoz álljanak a királykategóriában, nem kell majd pénzbírságra számítaniuk akkor, ha elkövetnek valamilyen kisebb szabálytalanságot.

Az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén azonban Felipe Massát, Nico Hülkenberget, Adrian Sutilt és Valtteri Bottast is pénzbírsággal sújtották, amiért túl gyorsan hajtottak a bokszutcában.

Az ügyet állítólag a Forma-1-es versenyzők érdekvédelmi szervezetének (GPDA) melbourne-i ülésén részletesen ki is tárgyalták.

Az AUTOSPORT szerint számítani lehet arra, hogy a GPDA képviselői felkeresik az FIA illetékeseit, hogy válaszokat kapjanak a felmerült kérdésekre.

Hülkenberg – akit Ausztráliában 1000 eurós pénzbírsággal sújtottak – azt mondta, mihamarabb szeretnének állásfoglalást kapni a sportot irányító testülettől.

„Ahogy a GPDA, úgy mi is figyelemmel kísérjük a történéseket” – mondta a német az AUTOSPORT-nak. „Jelen pillanatban nem túl világos a helyzet.”

Az angol lap szerint az FIA pontosan tisztában van a problémával, ám azon az állásponton van, hogy a megállapodás csupán azokra az esetekre szól, melyeknél a testület eldöntheti, hogy fizettet-e a versenyzőkkel, vagy sem. Márpedig a bokszutcai sebességtúllépés nem ilyen – a Sportszabályzat 30.12-es cikkelye ugyanis világosan kimondja, a versenyzőket pénzbírsággal kell sújtani, ha a megengedett tempónál gyorsabban hajtanak a depóban.

Hülkenberg elismerte, bokszutcai sebességátlépés esetén nehéz alternatív büntetési módot találni.

„Keményen el kellene gondolkodni más alternatívákon. Sebességtúllépésért a megrovás nem a megfelelő büntetés. Nem szánt szándékkal teszi az ember, szabadedzéseken könnyű túllőni a célon, és 1-2 km/h-val gyorsabban hajtani. Mindenkivel megtörtént már, szóval biztos, hogy a megrovás nem a megfelelő büntetés.”

Legfrissebb Hírek