F1: Nincs veszélyben a McLaren F1-es jövője

A McLaren Mercedes csapatfőnöke, Martin Whitmarsh elárulta, egyáltalán nem aggódik amiatt, hogy veszélyben forogna a wokingi gárda jövője a Forma-1-ben, noha elismeri, az előttünk álló időszakban számos kihívással kell majd megküzdeniük. 


Az angol istálló számára nemcsak a vártnál jóval gyengébb szezonkezdet jelent problémát: az MP4-28-as konstrukció valóban nem túl versenyképes, az istállónak azonban számos más kihívást is le kell majd küzdenie hamarosan.

A McLaren nemrég jelentette be, hogy az idei szezont követően szakít névadó támogatójával, a Vodafone-nal, és az sem kizárt, hogy 2015-től kezdődően már nem a Mercedes, hanem a Honda erőforrásait használják a Forma-1-ben. A nagy változások ráadásul már korábban elkezdődtek, világbajnok versenyzőjük, Lewis Hamilton ugyanis a Mercedeshez igazolt, technikai igazgatójuk pedig hamarosan követi a 28 esztendős versenyzőt Brackley-be.

A rengeteg nehézség miatt F1-es berkekben sokan úgy tartják, nehéz jövő vár a McLarenre a száguldó cirkuszban, Martin Whitmarsh azonban biztos benne, megbirkóznak majd a kihívásokkal.

„Természetesen érzem a Forma-1 kihívásait” – mondta a szakember. „Ami a vállalat pénzügyi helyzetét illeti, nagyon stabil helyzetben vagyunk. Azt hiszem, van néhány igazán remek, hosszú távra szóló megállapodás érkezőben, szóval egyáltalán nem aggódom emiatt.”

„Jelen pillanatban sokkal jobban aggaszt az autónk versenyképessége, mint a hosszabb távú kérdések. Viszont kétségkívül kihívást jelentenek, és nem dőlhetünk hátra. A jelenben kell teljesíteni, de üzleti szinten hosszabb távon is. De nagyon elégedettek vagyunk azzal az iránnyal, amelybe vállalatként tartunk.”

A McLaren nemrég jelentette be, hogy új főszponzorának kilétére decemberben derül fény, ám a pletykák szerint a csapat még nem hozott tető alá egy új megállapodást.

Whitmarsh úgy véli, a gárda jelenlegi gyengébb formája nem nehezíti meg majd a csapat dolgát az új partnerek keresésében.

„A McLaren 1966 óta 182 nagydíjat nyert. Mióta beléptünk a Forma-1-be, a versenyek több mint negyedét mi nyertük. Vannak hullámvölgyek, ami természetes ebben a sportban, de meglehetősen következetes teljesítményre vagyunk képesek.”

„50 év alatt csupán négy névadó támogatónk volt, és azt hiszem, magabiztosak lehetünk a jövőt illetően is.”

Amikor arról faggatták, tudják-e már, mely vállalat lesz a McLaren névadó szponzora 2014-től, Whitmarsh így válaszolt: „Nagyon magabiztosak vagyok. Az év későbbi szakaszában teszünk majd egy bejelentést ezzel kapcsolatban.”  

Legfrissebb Hírek