Iowában változik a kvalifikációs versenyek lebonyolítása

A tavaly sikeresen bevezetett kvalifikációs rendszert kicsit módosították a rajongói kérésekre. Így kettő helyett három kvalifikációs verseny lesz, hosszabbak lesznek, és pontot is kapnak a versenyzők az eredmény után.


A versenyek lebonyolítása is változik. Először rendeznek egy hagyományos oválpályás kvalifikációt. Majd ezután három 50 körös úgynevezett "heat" verseny lesz.

Az első 50 körös fordulón a hagyományos kvalifikáción páros helyezést elérő autók indulhatnak azok is akik a 8. vagy annál rosszabb helyekről. Innen az első két helyezett jut tovább a harmadik döntő fordulóba. A verseny végeredménye a 12. pozíciótól kezdve a páros rajt helyeket dönti el.

A második forduló az előzőhöz hasonló. 50 körös, csak itt a páratlan rajthelyet szerző autók indulhatnak, azok is akik a 7. vagy annál rosszabb helyen végeztek. Az első kettő innen is továbbjut, a verseny további végeredménye pedig a 11. helytől határozza meg a páratlan számú rajtpozíciókat.

A harmadik forduló is 50 körös. Itt a hagyományos kvalifikáció végeredménye alapján az első 6 indulhat kiegészülve a két előző verseny első és második helyezettjeivel. Így összesen 10 versenyző csaphat össze a pole pozícióért és a maradék kilenc rajthelyért.

A pole pozíció győztese kap 9 pontot és onnantól egyenként csökken a pontok száma és a 11. és 12. helyezett is kap 1-1 pontot.

Ez a kvalifikációs lebonyolítás egyelőre csak Iowában alkalmazott, de nem kizárt, hogy a jövőben a sikerre való tekintettel a többi hasonló karakterű pályán is alkalmazzák.

Legfrissebb Hírek