F1: Vettel nyerte a Maláj Nagydíjat

A világbajnoki címvédő Sebastian Vettel nyerte a 2013. évi Forma-1-es világbajnoki sorozat második futamát, a Maláj Nagydíjat. A német versenyző mögött csapattársa, Mark Webber zárt, a két Red Bullt a két Mercedes követte a harmadik, illetve negyedik helyen.


Miután fél órával a verseny rajtja előtt megérkezett az eső a sepangi pálya fölé, a mezőny félig-meddig vizes pályán, intermediate-abroncsokon vágott neki az 56 körös versenynek magyar idő szerint vasárnap délelőtt.

Az élről Sebastian Vettel várhatta a piros lámpák kialvását, mellőle a ferraris Felipe Massa indulhatott Malajziában. A címvédő jól kapta el a rajtot, megőrizte vezető helyét, Fernando Alonso azonban a harmadik helyről remekül reagált a startjelre, és az első kanyarokban már Vettelt támadta. A spanyol Ferrarijával neki is ütközött a Red Bullnak, minek következtében megsérült autójának első vezetőszárnya.

Bár arra lehetett számítani, a kétszeres világbajnok az első kör végén a bokszba áll, nem így tett, aminek meg is lett a következménye: a célegyenesben túl nagy terhelés érte a sérült elemet, mely leszakadt és az F138-as versenygép alá szorult. Alonso Ferrarija így irányíthatatlanul csúszott a kavicságyba, hamar véget ért tehát pályafutása 200. Forma-1-es versenye.

A pályafeltételek folyamatosan javultak, a Red Bull pedig meglepő lépésre szánta el magát: az ötödik körben kihívta Vettelt a bokszba slick-abroncsokért, majd követte őt Felipe Massa is a depóba, aki ekkorra már veszített jó pár pozíciót.

Webber ekkor átvette a vezetést, az ausztrál a hetedik körben váltott sima futófelületű abroncsokra, és csapattársa elé tudott visszajönni a pályára.

Az már az első etapok után látszott, rendkívül kiélezett taktikai küzdelem alakul majd ki a legjobb pozíciókért. A két Red Bullt a két Mercedes követte az élen. Mindeközben persze a bokszban is bőven zajlottak az események, Lewis Hamilton például megszokásból a McLaren szerelőihez állt be első depózásakor. A wokingi gárda tagjai gyorsan reagáltak, utat engedtek az angolnak, aki így nem veszített sok időt.

A 20. körben a kerékcserék második sora is megkezdődött, Webber az élről állt ki, ám a veterán pilóta fordított stratégiával próbált harcba szállni a győzelemért, hiszen kemény keverékről közepesekre váltott, míg a két körrel később érkező Vettel erre az etapra a narancs jelölésű elsődleges abroncsokat kapta.

A sorrend nem változott az élen, Vettel azonban arra panaszkodott, hogy csapattársa túl lassú tempót diktál az élen, mire versenymérnöke nyugalomra intette. Alig 10 körrel később ismét érkezett az élmezőny a depóba, Vettel azonban pozíciót veszített Hamiltonnal szemben. A 39. körben a háromszoros világbajnok sikeresen maga mögé utasította az angolt, majd üldözőbe vette élen autózó csapattársát is.

Az utolsó kerékcserék során Vettel érkezett először a bokszba, majd egy körrel később, a 43. fordulóban érkezett Webber is az élről. Az ausztrál centikkel csapattársa elé jött vissza a pályára, majd egy pokolian izgalmas és látványos küzdelem kezdődött el, melynek vélhetően csak a Red Bull vezérkara nem örült.

A címvédő a 46 körben végül egy nagyon bátor manőverrel megelőzte csapattársát, mire Christian Horner csapatfőnök röviden egy így reagált: „Ez butaság volt, Seb.”

Eközben a Mercedesnél is zajlott a házon belüli küzdelem, Ross Brawn csapatfőnök azonban nem engedte Nico Rosbergnek, hogy megelőzze a harmadik helyen autózó Lewis Hamiltont. A szakember azzal érvelt, az angol versenyző már spórol az autójával, ha akarna, ő is tudna gyorsabban körözni.

A futamot végül nagy küzdelmek után Sebastian Vettel nyerte, a feszültség azonban a leintést követően is látszott a csapaton belül: Webber a dobogóceremónia előtt odabökte csapattársának, hogy azt az utasítást kapta, vigyázzon az autóra, így meglepte Vettel agresszív manővere.

A két Red Bull és a két Mercedes mögött Felipe Massa ért célba az ötödik helyen, őt a két Lotus követte Romain Grosjean – Kimi Räikkönen sorrendben.

A nyolcadik helyen a sauberes Nico Hülkenberg zárt, míg a McLaren tovább folytatta vesszőfutását: Sergio Pérez a kilencedik helyen ért célba, Jenson Button pedig végül úgy döntött, feladja a futamot.

Mai győzelmének köszönhetően Vettel átvette a vezetést a bajnok pontversenyben is: a német előnye 9 pont Kimi Räikkönen előtt. A konstruktőrök versenyében is a Red Bull áll az élen, a Lotus és a Ferrari pontazonossággal a második helyet foglalja el.

A 2013. évi világbajnoki sorozat két hét múlva folytatódik a Kínai Nagydíjjal.

A Maláj Nagydíj végeredménye:


Poz. Versenyző Csapat Körök Kül. Rajt Pontok
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 56   1 25
2 Mark Webber Red Bull Racing-Renault 56 +4.2 mp
5 18
3 Lewis Hamilton Mercedes 56 +12.1 mp
4 15
4 Nico Rosberg Mercedes 56 +12.6 mp
6 12
5 Felipe Massa Ferrari 56 +25.6 mp
2 10
6 Romain Grosjean Lotus-Renault 56 +35.5 mp
11 8
7 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 56 +48.4 mp
10 6
8 Nico Hulkenberg Sauber-Ferrari 56 +53.0 mp
12 4
9 Sergio Perez McLaren-Mercedes 56 +72.3 mp
9 2
10 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 56 +87.1 mp
17 1
11 Valtteri Bottas Williams-Renault 56 +88.6 mp
18  
12 Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 55 +1 kör 14  
13 Jules Bianchi Marussia-Cosworth 55 +1 kör
19  
14 Charles Pic Caterham-Renault 55 +1 kör
20  
15 Giedo van der Garde Caterham-Renault 55 +1 kör
22  
16 Max Chilton Marussia-Cosworth 54 +2 kör
21  
17 Jenson Button McLaren-Mercedes 53 +3 kör 7  
18 Daniel Ricciardo STR-Ferrari 51 +5 kör
13  
Ret Pastor Maldonado Williams-Renault 45 +11 kör
16  
Ret Adrian Sutil Force India-Mercedes 27 +29 kör
8  
Ret Paul di Resta Force India-Mercedes 22 +34 kör
15  
Ret Fernando Alonso Ferrari 1 +55 kör
3     

forrás: hirado.hu

Legfrissebb Hírek