F1: Vettel nyerte az esős időmérőt

Sebastian Vettel érte el a legjobb köridőt a Maláj Nagydíj vizes pályán záruló időmérő edzésén. Mögötte Felipe Massa szerezte meg a második helyet, míg csapattársa, Fernando Alonso harmadikként sorakozhat majd fel a rajtrácsra. 


A helyi időjárási szokásoknak megfelelően meleg, párás idő fogadta a mezőnyt a Maláj Nagydíj időmérőjének kezdetekor, hiszen a levegő hőmérséklete 30, az aszfalté pedig 40 fok fölé emelkedett. Mindemellett azonban sötét felhők kezdtek gyülekezni a pálya felett, amelyek a starttól kezdve magukban hordozták egy zápor lehetőségét.

A kvalifikáció helyi idő szerint délután négy órakor kezdődött. A bokszutca kijáratánál lévő lápmák zöldre váltásakor nem árasztották el azonnal az autók a pályát - majdnem két percet kellett várnunk arra, hogy a két Marussia képében kihajtsanak a garázsból az első versenyzők.

Az első körök megtétele után meglepetésre a Force Indiát vezető Adrian Sutil rendelkezett a legjobb köridővel, aki a közepes keverékű abroncsokon futotta idejét. A gumitaktikákat illetően már itt, a Q1-ben is szokatlanul változatos volt az összkép. Az élcsapatok általában az időmérő első szakaszát igyekeznek a keményebb, kissé gyengébb köridőre képes abronccsal abszolválni, ezúttal viszont többen a lágyabbakkal hajtottak ki, ami ezúttal a fehér oldalfalú közepeseket jelentette. Így tettek a Lotus, és a garázsból utolsóként kihajtó Red Bull pilótái is.

A címvédő istálló autói azonban kissé szenvedtek ezeken a gumikon, az élmezőny tempójától egy másodperccel elmaradtak, és Sebastian Vettel végül csak a 15. helyen jutott tovább, noha láthatóan nem körözött többet a kelleténél.

A kiesőhelyeken végül nem történt meglepetés: a két sereghajtó csapat pilótái mellett Jean-Éric Vergne és Valtteri Bottas nem folytathatta tovább a küzdelmet. A Caterham és a Marussia között ismét az utolsó pillanatig folyt a presztízsharc, s végül a négy versenyző közül ezúttal is Jules Bianchi végzett a legelőkelőbb helyen, jelentős fölénnyel.

A Q2 kezdetén a csapatok eső közeledését jelezték versenyzőiknek, ezt illetően pedig nem is tévedtek, hiszen néhány perc elteltével enyhe szemerkélés kezdődött a pályán. A mezőny többsége addigra már tudott mért kört futni, s az élre Nico Rosberg állt a Mercedesszel. Az utolsó pillanatban még a két Ferrari is ki tudta használni a száraz pályát, hogy bekerüljenek a tíz leggyorsabb közé, ketten viszont a körülmények áldozatai lettek - Paul di Resta és Pastor Maldonado nem rendelkeztek még idővel, amikor a pálya már egyértelműen vizessé vált. A venezuelai ezt követően már nem is próbálkozott, a skót viszont két kísérlete során is hibázott a slick abroncsokon.

Kettejük mellett még Romain Grosjean, Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo és Esteban Gutiérrez búcsúzott a Q2-ben. A Ferrari, a Mercedes és a Red Bull pilótái mellett így mindkét autójával továbbjutott az erre nem számító McLaren is, a legjobb tízest pedig még Kimi Räikkönen és Adrian Sutil egészítette ki.

A Q3 előtti szünetben komolyabban rákezdett az eső, így intermediate abroncsokon folytatódott a harc a pole pozícióért. A körülmények romlásától tartva pedig mindenki azonnal a pályára hajtott. A versenyirányítás a DRS használatát sem engedélyezte.

A pálya állapota végül folyamatosan javult az eső enyhülésével, így a versenyzők is eltérő taktikát alkalmaztak. Egyesek új interekre váltottak a Q3 alatt, míg mások egyetlen szettel teljesítették a tíz percet.

A legjobban végül a kereket cserélő Sebastian Vettel alkalmazkodott a körülményekhez, aki majdnem egy másodperces előnnyel szerezte meg a pole-t, így a szezonnyitót követően ismét ő rajtolhat a mezőny éléről. Mögötte a Ferrari két pilóta végzett - Melbourne-höz hasonlóan Felipe Massa ismét legyőzte Fernando Alonsót.

Lewis Hamilton ezúttal is tisztességes munkát végzett a Mercedesszel, hiszen negyedik lett, mögötte pedig sorrendben Mark Webber, Nico Rosberg, Kimi Räikkönen, Jenson Button, Adrian Sutil és Sergio Pérez végzett.

A Maláj Nagydíj magyar idő szerint vasárnap délelőtt 9 órakor veszi kezdetét. 

Legfrissebb Hírek