F1: Tavalyi autójával is folytathatja a McLaren

Akár tavalyi autójával is folytathatja a 2013. évi Forma-1-es világbajnoki sorozat küzdelmeit a McLaren Mercedes csapata, ha nem sikerül megoldást találni azokra a problémákra, melyek a szezon első versenyhétvégéjén, Ausztráliában hátráltatják a csapatot. 


A wokingi alakulat versenyzői rendkívül csalódottan nyilatkoztak a pénteki szabadedzéseket követően, elmondásuk szerint ugyanis az MP4-28-as versenyautó tempója egész egyszerűen nem elég jó, ráadásul a radikálisan új konstrukció a nagyon következetlenül viselkedik a versenypályán.

Az Ausztrál Nagydíj időmérő edzésének mai első etapja során az esős körülmények ugyan valamelyest leplezték az autó versenyképtelenségét, a McLaren továbbra is elkötelezett amellett, hogy mihamarabb megoldást találjon nyilvánvaló problémáira.

A csapatot irányító Martin Whitmarsh elmondta, meggyőződésük, hogy sikerül bajnoki kihívóvá varázsolniuk az MP4-28-ast.

Amikor a szakembert újságírók Melbourne-ben arról faggatták, a lehetőségek között szerepel-e az, hogy a McLaren visszatér-e tavaly használt modelljéhez, így válaszolt: „Lehetséges, de azt hiszem, jelen pillanatban a legjobb, amit tehetünk, hogy tovább dolgozunk és megpróbáljuk megérteni ezt az autót.”

„A szezon hihetetlenül hosszú; ha egy csapat futamgyőzelmekre és a bajnoki címre hajt, akkor az egész idény során fejlesztenie kell autóját. Szeretnénk megadni magunknak a lehetőséget erre. Elképzelhető, hogy erősebbek lennénk itt ma, ha a tavalyi autóval vágtunk volna neki a szezonnak. De meghoztunk egy döntést, eszerint folytatjuk a munkát, és ennek köszönhetően egy olyan autó áll majd rendelkezésünkre, melyben sokkal több fejlesztési potenciál rejlik, mint tavaly.”

Whitmarsh kifejtette, a probléma egy részét képezi az a tény, hogy az új versenyautó csak egy meglehetősen szűk működési tartományban képes csúcsteljesítményt nyújtani.

Erre a jerezi teszt világított rá februárban, amikor Jenson Button nagyon versenyképes köridőket tudott futni egy alacsony hasmagasságú autóval, amit valójában egy verseny során nem tud alkalmazni a McLaren.


Maga Button egyébként úgy gondolja, Fernando Alonso tavalyi példája jól mutatja, a McLarennek semmi oka a kétségbeesésre – a Ferrari spanyolja az elmúlt évben a nehéz idénykezdet után egészen az utolsó futamig harcban volt a világbajnoki trófeáért.

„Fernando tavaly az időmérőn másfél másodperccel volt lemaradva, és majdnem bajnok lett, szóval egy topcsapat képes leküzdeni hátrányát” – mondta a 2009-es év világbajnoka. „Hogy ugyanolyan helyzetben vagyunk-e, mint amilyenben ők voltak, azt nem tudom.”

„A száraz időmérő vélhetően nem a legjobb számunkra, mert esőben előrébb végezhetünk a rajtrácson, de abból a szempontból jó lehet, hogy látjuk, hogy is állunk.”

„A futam után már pontosabb képet kapunk erről, illetve erősségeinkről és gyengeségeinkről – ilyenek ugyanis mindig vannak, a kérdés csupán az, hogy melyikből mennyi.”

„Nem ilyen pozícióban szeretnénk lenni a szezon elején, és tavaly sem ez volt a helyzet, de ez most egy teljesen más szituáció.”

forrás: hirado.hu

Legfrissebb Hírek