F1: A Renault leleplezte a V6-os turbó motorját


A Mercedes után másodikként a Renault is leleplezte a 2014-ben bevezetésre kerülő 1.6 literes V6-os turbó erőforrásukat. A Renault vezetői optimisták az új motorral kapcsolatban és remélik, hogy sok rajongó visszatalál a sorozathoz.


A Renault Sport F1-es részlegének vezetője, Jean-Michel Jalinier elmondta, hogy az új motor sok szempontból előrelépés lesz.

"Ez sokkal jobb lesz kommunikációs szempontból mint a jelenlegi elavult V8-asok." - mondta Jalinie.

"Reméljük, hogy a turbó-korszak visszatérése sok régen elvesztett rajongót visszacsábít az F1-hez."

A motor ugyan alacsonyabb fordulatszámon üzemel, mint a V8-asok, szám szerint 18 ezer helyett 15 ezres fordulatszámon, és a lökettérfogat is csökkent 2.4 literről 1.6 literre, ennek ellenére a motor legalább oylan szépen szól a szakértők szerint mint az elődje.

"A hangerőre nem lesz panasz, a motor továbbra is hangos és erős hangja van." - mondta Rob White, a Renault motorfejlesztésért felelős igazgatója.

A motorerő viszont radikálisan csökken, maga a motor csak 600 lóerős lesz, viszont az energia visszanyerő rendszerek teljesítménye és kapacitása is növekszik. 2014-től 33,3 másodpercig lehet használni a plusz 120 kW-ot (161 lóerő), így a motorok lényegében ugyanazt a teljesítményt hozzák mint a jelenlegiek.

A fordulatszám határt sem fogja minden gyártó kihasználni, a Renault saját elmondása szerint 12 ezernél többet nem nagyon pörög percenként, de a hangja ennek ellenére is gyönyörű.

Legfrissebb Hírek