Elérkezett a Safety Fence ideje?

A szombati NASCAR Nationwide futam most már valószínűleg mindenkiben tudatosította, hogy ideje átalakítani a pályákat övező kerítések kialakításán. Elsősorban azért, mert nem nyújtanak elég biztonságot a nézőknek, és nyitott fülkés autókkal a versenyzőkre is életveszélyes.


2011-ben Dan Wheldon halálos balesete után már pedzegették néhányan, hogy a pályát övező kerítések nem felelnek meg a mai kor biztonsági követelményeinek.

Több alternatív ötlet is felmerült, ezek közül talán a leginkább megvalósítható a Safety Fence névre keresztelt megoldás, ami egyébként IndyCar rajongók fejéből pattant ki eredetileg.

A kerítés lényege, hogy a mostani kerítéseket kiegészítenék egy újabb védőhálóval, ami a SAFER fal pálya felőli végéből indulna ki és a tartópóznák tetejéig érnének. Ezzel a versenyzők is nagyobb biztonságban lennének mert nem kéne attól tartani, hogy a kerítés ledarálja az autókat és így erősebb póznákat is lehet alkalmazni, mert eddig leginkább ez jelentette a legnagyobb problémát.

Sematikus ábra:
Ha nem is lenne megoldás minden problémára, ideiglenes megoldásnak tökéletes.

De ennél is tovább lehet menni az energiaelnyelő kerítés irányába, ami szintén nagy előrelépés lenne több szempontból is.



Ahogy a fentebbi képeken jól látszik, ennek az a lényege, hogy a kerítést nem közvetlenül az oszlopokra rögzítik, hanem van egy rugós távtartó, ami elnyeli az ütközések energiáját. 

Ezek mellett érdemes elgondolkodni a SAFER fal magasabbra emelésén, persze ez megint csak komoly költségeket vonna maga után, és a lelátókat is át kéne építeni.

Eközben ideje lenne elkezdeni a háló helyett alternatív megoldásokat keresni, de ideiglenes megoldásnak a fentebbiek mindenképpen jók lennének.

Legfrissebb Hírek