2013: Se Allmendinger, se Daly, se Barrichello, se Guerrieri

 2013 vészesen közeledik, és ezzel párhuzamosan az is egyre egyértelműbb, hogy az eget rengető bejelentések és sokkoló átigazolások a mostani uborka szezont is elkerülik.


Ez egyrészről pozitív, mert Barrichellot leszámítva egy nagyobb név sem távozik a sorozatból, és ezt azért talán túl éljük valahogy, de sajnos negatív is mert a beharangozott nagy nevek közül végül senki sem az IndyCarban köt ki.

AJ Allmendinger már korábban egyértelművé tette, hogy a NASCAR-ban szeretne boldogulni és az IndyCar csak egy B terv volt arra az esetre, ha a dopping botránya miatt hosszabb távú eltiltást kap. Igaz a legfrissebb hírek szerint kapcsolatban van több IndyCar csapattal és ha egész szezont nem is, néhány versenyen nem kizárt, hogy elindul. Persze ezek csak pletykák, a legvalószínűbb, hogy ebből semmi nem lesz.

Conor Daly is megszellőztette, hogy az IndyCarba szerződne, tesztelt is az AJ Foyt Racinggel, de az utolsó pillanatban mégis csak kapott egy jó ajánlatot Európába és a Formula Renault 3.5-ben folytatja jövőre. Elmondása szerint nem tudta volna előteremteni a jövő szezonhoz szükséges pénzt az IndyCarba, így inkább visszamegy Európába. Ugyan az ajtókat nyitva hagyja 2014-re, de ha jövőre végre sikerül egy jó szezont futnia, nem valószínű, hogy a közeljövőben az IndyCarban fogjuk látni. Most volt itt a lehetőség, és valószínűleg sikerült elszalasztani az IndyCar számára. Ki tudja, hogy lesz-e még ilyen lehetőség.

Barrichello is bejelentette, hogy Brazíliába szerződik. Ez talán egy kevésbé fájó döntés, persze Barrichello nagy név a sorozatban, pár szezont lehúzhatott volna még, de túl sokat nem tett hozzá az IndyCar népszerűsítéséhez. Brazíliában is csak minimálisan nőtt a sorozat rajongótábora. Viszont az állandó hisztijével, meg az F1 utáni rinyálásával nem vetett túl jó fényt a sorozatra, így személy szerint örülök, hogy sikerült tőle megszabadulni.

Esteban Guerrieri sem fog jövőre az IndyCarban versenyezni, legalábbis teljes szezonban nem, mivel az argentin Turismo Carretera-ba szerződött. Tervezi, hogy elindul az Indy 500-on, de ehhez sincs még meg az anyagi háttere. Az argentin srác elvesztése azért fájó, mert elég komoly piacot lehetett volna vele szerezni. Igaz a versenyzői kvalitásai az átlagosnál nem jobbak, sőt néha az Indy Lightsban bemutatott olyan manővereket, amiket jóval alacsonyabb kategóriákban is fejvakarva néznek az emberek, de egymást követő két szezonban második lett, és ha eltölt még ott egy pár szezont nem lett volna olyan rossz igazolás az IndyCarba sem. Próbált állami támogatást szerezni az IndyCaros induláshoz, de érthető módon az argentin kormány inkább a helyi sorozatokba fektetett be, és nem abba, hogy egyetlen versenyzőt indítsanak a kontinens túlsó végén.

De hogy ne csak a negatívumokról legyen szó, Barrichello távozásával megnyílt az út az Indy Lights bajnok Tristan Vautier előtt. Korábban arról volt szó, hogy maximum néhány versenyen tud indulni jövőre, de a meggyőző sebringi tesztje után Sam Schmidt állítólag mindent megtesz, hogy a fiatal tehetségnek helyet biztosítson. Ugyan Vautier vitathatatlanul nagy tehetség, azt tőle sem várhatjuk, hogy embertömegeket ültet le a tv elé, vagy vonz ki a versenyekre. De mindenképpen emelné a mezőny színvonalát.

Több kevésbé neves versenyező is ott van az IndyCarba vágyók listáján. Talán a mexikói Grand-Am bajnok Memo Rojas, vagy a szintén Grand-Am-es amerikai Ricky Taylor lennének még azok, akik az IndyCarhoz valamit hozzá tudnának tenni, de egyikük mögött sincs olyan háttér, hogy megoldható legyen az átszerződésük, ráadásul az Észak-amerikai sportautó sorozatok 2014-es egyesülésével ott ígéretesebb jövő áll előttük, mint az IndyCarban.

Tehát összességében radikális változás nem lesz. És ez a sorozat fejlődése szempontjából nem túl jó hír, hiszen valami radikális változás kellene, hogy tűrhető szintre kerüljön a nézettség és ez jövőre minden bizonnyal nem történik meg. Az vigasztaljon minket, hogy negatív változás sem nagyon történt, így a legnagyobb sztárok jövőre is itt lesznek, és mindent megtesznek a mi szórakoztatásunkért.

Különvélemény - Mansell93

Legfrissebb Hírek